Zoeken

Onze wijk

Zuid-Berghuizen behoorde net als Noord-Berghuizen tot 1955 tot de gemeente Losser. In dat jaar werd de annexatie doorgevoerd en werd Oldenzaal ineens een stuk groter. Het landelijke Zuid-Berghuizen transformeerde in relatief korte tijd tot de eerste uitlegwijk van Oldenzaal. In de eerste helft van de jaren zestig kwam de wijk gereed. In 1955 was de Mariakerk als derde parochiekerk van Oldenzaal al ingewijd en geopend, er kwamen straten en woningen, twee winkelcentra en op bepaald moment waren er zelfs drie kleuterscholen, vier lagere scholen en een mavo. Sportclubs als FC Berghuizen en de klootschietverenigingen floreerden, net als later de handbalclub en de tennisclub.

Wijk-1

Zuid-Berghuizen kent anno 2022 circa 3.800 inwoners. De wijk ligt ten zuiden van de spoorlijn Hengelo-Bad Bentheim. Sport- en speelvoorzieningen, een gezondheidscentrum, een winkelcentrum, een basisschool, uitgaanscentrum, dorpskroeg, twee cafetaria’s en diverse woonvormen zijn aanwezig. Dwars door de wijk loopt de tegenwoordig mooi ingebedde Stakenbeek. Tussen Stakenbeek en spoorlijn verrijzen op een oud bedrijventerrein de nieuwe woongebieden Stakenbeek 1 en Stakenbeek 2. De boerderij annex huiskamer van de wijk Stakenboer in ontmoetingspark Stakenkamp is een van de laatste overblijfselen van de oude buurtschap. In de wijk bevinden zich vooral eengezinswoningen (rijtjeswoningen) en flats, afgewisseld met particuliere bouw.

Wijk-2

De straten in de wijk zijn onder meer vernoemd naar vogels (Meeuwenstraat, Gruttostraat), Twentse burgemeesters (Burgemeester Wallerstraat, Burgemeester Essinkstraat), bekende Oldenzalers uit de textielindustrie (P.J. Geldermanstraat en S.I. Zwartzstraat) en kunstschilders (Frans Halsstraat, Rembrandtstraat). De wijk wordt ontsloten via de Enschedesestraat en de Burgemeester Wallerstraat. Via de aansluitende Spoorstraat is er een verbinding met de binnenstad. Ten zuiden van de wijk zorgen de N734 voor de ontsluiting richting Losser en de N733 richting Enschede. Aan deze provinciale weg is er direct ten zuiden van de wijk een aansluiting op de A1 naar Hengelo en het Duitse Osnabrück. De wijk wordt bediend door drie buslijnen.

In het midden van de jaren tachtig sloeg de vergrijzing toe, sloten er langzaam maar zeker scholen en werd de handbalclub opgeheven. De laatste jaren komen veel woningen vrij door diezelfde vergrijzing en strijken jongere gezinnen neer in Zuid-Berghuizen. Dat brengt weer levendigheid in de straten en het hart van de wijk, waar het winkelcentrum Zuid-Berghuizen, het gezondheidscentrum in de vroegere H. Hartschool, het ontmoetingspark Stakenkamp met zijn huiskamer van de wijk boerderij Stakenboer en vele sport- en beweegvoorzieningen en de basisschool De Leemstee in gebouw Breedwijs bijna naadloos op elkaar aansluiten. Het park kent heden ten dage zelfs een vlinderhof en sinds 2022 een muziekkoepel. In de wijk zijn gevestigd een manege voor paardrijden door gehandicapten en het Dieren Opvang Centrum (DOC). Bij het binnenrijden van de stad vanuit Enschede ziet de passant rechts het omvangrijke terrein van de vroegere houtzagerij Volharding. Hier heerst nog volop bedrijvigheid, maar er worden geen bomen meer gezaagd.

Wijk-3
Wijk-4
Wijk-5

Ten westen en ten zuidwesten van de wijk liggen de grote bedrijventerreinen Hanzepoort, Eekte/Hazewinkel en Jufferbeek. Ten zuiden en ten oosten is de groene rand met het prachtige natuur- en uitloopgebied Boerskotten en het kostbare natuurgebied het Hoge Venterink. Beiden eigendom van Natuurmonumenten. Het grootste plan behelst anno 2022 de transformatie van de Mariakerk tot een modern, multifunctioneel gebouw door ontwikkelaar Jouw Wonen, gevestigd in Zuid-Berghuizen.

Vanuit de wijk ben je snel op de autosnelweg A1 en via de spoortunnel en De Groene Loper in een mum van tijd bij het NS-station of in de binnenstad achter het spoor. De samenstelling van de bevolking in Zuid-Berghuizen is gemêleerd vanwege de vroegere textielindustrie met zijn hier gebleven buitenlandse werknemers en de migratie van de laatste jaren. Het karakter in de wijk is desalniettemin zoals vroeger dorps en de in Twente geroemde noaberschap komt in Zuid-Berghuizen gelukkig nog voor. Bezoekers komen de wijk binnen en zien dan bij de vier belangrijkste invalswegen borden met de tekst: Welkom in Zuid-Berghuizen, een heus dorp binnen de stad.

Wijk-6