Voor Fred en Marian van Veen breekt een geheel nieuwe periode in hun leven aan. Ze hebben hun Sportcentrum Marian aan de Helmichstraat verkocht aan Janssen de Jong Projectontwikkeling. Het sportcentrum inclusief de klimhal van 160 m2 wordt gesloopt en op het vrijkomende terrein komen net als elders in het gebied Stakenbeek woningen.
‘Emotionele beslissing, die ons wel rust geeft’
In het overleg met de ontwikkelaar zijn Fred en Marian overeengekomen dat ze aan de achterzijde van hun terrein aan de Roveniusstraat een vrijstaande tweelaags woning voor zich zelf kunnen bouwen. Wel wat anders dan de bungalow die ze nu naast het sportcentrum bewonen, maar, vertelt Marian van Veen: ‘Met de uiteindelijke uitkomst zijn we tevreden. De beslissing om te stoppen was geen gemakkelijke, maar nu we eenmaal de knoop hebben doorgehakt is er ook sprake van een soort opluchting. Want de laatste jaren waren niet de meest gemakkelijke. Fred is ziek, heeft een tumor in zijn hoofd en ondervindt daar bijna dagelijks last van. Als je dan ook nog eens zestig, zeventig uur in de week een sportcentrum moet runnen, is dat heel zwaar. Dan ga je denken, praten met elkaar en je realiseert je dat het allemaal een flinke wissel trekt op je leven.’
Dat ze in Zuid-Berghuizen kunnen blijven, maakt het allemaal iets gemakkelijker. Marian: ‘Ik kom van de andere kant van het spoor, uit de stad. Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik nooit in Berghuizen zou willen wonen, nu wil ik er voor geen geld van de wereld meer weg. Het is een wijk waar jong en oud en autochtoon en allochtoon rustig en prachtig met elkaar samen leven. Een wijk ook met overwegend hele lieve en belangstellende mensen. Dat hebben wij al die jaren in ons sportcentrum mogen ervaren. We hadden natuurlijk veel leden uit de wijk en met velen van hen hebben we een bijzonder hechte band opgebouwd,. Dat bleek ook wel uit de reacties van leden, nadat we hadden laten doorsijpelen dat we gingen stoppen. Met name onze seniorleden konden het eerst niet geloven en reageerden in de trant van: ‘Waar moeten wij dan heen? Dat was best emotioneel, zeker als je je realiseert dat onze meest trouwe leden ons geweldig hebben gesteund de moeilijke tijd door te komen, nadat duidelijk was geworden dat Fred een ernstige ziekte had.’
Een kleine troost voor die groep is misschien dat Marian van plan is haar Pilatuslessen in een te huren accommodatie voort te zetten. ‘Dat zijn lessen die gericht zijn op het middengedeelte van het lichaam. Ik hoop daar een geschikte ruimte voor te vinden. Want niet alleen wil deze groep dat graag, zelf ben ik 61 en ik vind me nog iets te jong om nu helemaal stil te gaan zitten.’ Het brengt haar op het moment in 1991, dat ze op hun huidige plek aan de Helmichstraat in het vroegere confectiepand van Rolux Couture begonnen met hun sportcentrum. Fred was schilder, Marian werkte bij het ziekenfonds. Maar beiden hielden ze van sport en met name het hardcore gedeelte van de sportschool, bijvoorbeeld het werken met halters en gewichten, boeide Marian enorm.
‘We kregen de kans een gedeelte van het pand te huren., Later huurden we er een deel bij en toen nog weer een stuk. Uiteindelijk was eigenaar Scholten bereid ons het pand aan ons te verkopen.’ In Oldenzaal had Peter de Man aan de Huurnestraat destijds al de basis gelegd voor de toen nog nieuwe sportschoolgedachte. Na de opening van sportcentrum Marian in een perfect toegerust gebouw trok de belangstelling voor het op zelf te bepalen tijden sporten in de sportschool flink aan. Fred en Marian van Veen hadden wat dat betreft de wind mee. Altijd al was iedereen bij hen welkom. Ook Turkse vrouwen en Syrische meisjes konden er op hun gemak sporten.
Hun pand is hun pensioen. Nu het verkocht is en gesloopt wordt, realiseert met name Marian zich dat ze straks haar prachtige van de straat niet zichtbare tuin zal moeten missen. ‘Dat doet wel pijn, want in die tuin met heel veel bijzondere planten en struiken hebben we ontzettend veel liefde en energie gestoken. Maar er staat tegenover dat we straks onze rust vinden in een nieuw huis in de wijk, waar we zoals gezegd heel graag wonen.’
Aanvankelijk waren ze van plan per 1 juni of 1 juli te stoppen met het sportcentrum. Maar daar kwam het Coronavirus als een onverwachte tegenvaller tussen. De deur ging verplicht op slot. Medio mei zouden de activiteiten mogelijk hervat kunnen worden, maar dan onder strakke voorwaarden. Marian: ‘We zouden de sportschool helemaal Coronaveilig moeten maken. Schermen tussen de toestellen en apparaten bijvoorbeeld, kortom, een hele reeks van eisen. Dat wilden we voor die paar weken niet meer doen. Vandaar het besluit ons sportcentrum niet meer te openen, ook al zou dat straks vanuit de overheid weer mogelijk worden.’ Inmiddels is de inventaris van de sportschool verkocht aan een opkoper en staat er alleen nog wat meubilair in het voorste gedeelte.
Janssen de Jong heeft overigens het gehele terrein tussen Helmichstraat, Roveniusstraat en Bisschop Balderikstraat gekocht, met uitzondering van de woning van de familie Verheul. Deze woning is nagenoeg gesloopt is en wordt momenteel door het aannemersbedrijf Warmes in opdracht van eigenaar Richard Verheul opnieuw opgetrokken. Het terrein naast de sportschool – dat ligt nu nog vol met klinkers – werd aangekocht van de gemeente zodat in dit deel van Stakenbeek door de ontwikkelaar een integraal woningbouwplan kan worden gerealiseerd.
Eén ding steekt Marian van Veen nog een beetje. En dat is dat ze door het Coronatijdperk niet op gepaste wijze afscheid kan nemen van haar leden. ‘Dat doet ons wel zeer, temeer omdat we met de mensen zo’n warme en fijne band hadden. Maar wie weet kunnen we over een tijdje toch nog iets organiseren om de mensen te bedanken en samen met onze sportende leden terug te kijken op de vele jaren, die we hier hebben mogen meemaken.’
Stichting Kansrijk Berghuizen en de wijkkrant Hallo Berghuizen bedanken Fred en Marian van Veen voor de geweldige bijdrage, die zij aan onze wijk hebben geleverd. En wat fijn dat jullie het hier zo naar de zin hebben, dat jullie graag in onze mooie wijk willen blijven.