Zoeken

Willibrordplaquette voor Annie Breukers

Annie Breukers, de kleine grote vrouw van de Oude Postweg, verwachtte zondagmiddag helemaal niet dat ze een belangrijke kerkelijke onderscheiding zou krijgen. Toch reikte pastoor Bernard Reerink haar de Willibrordplaquette uit bij de herdenkingsviering bij het landkruis vlakbij haar huis.
Zo’n honderd belangstellenden woonden de viering op steenworp afstand van de Pannekoekenplas bij. Gezeten op stoelen voor het landkruis, behulpzaam neergezet door bestuur en leden van kogelwerpvereniging Steeds Vooruit. Het nog bijna fonkelnieuwe verenigingsgebouw en het herdenkingskruis staan bijna naast elkaar. De Willibrordplaquette is een onderscheiding van het Aartsbisdom Utrecht en bestaat sinds 7 november 2001. De Aartsbisschop van Utrecht eert met deze onderscheiding gelovigen in het bisdom, die betekenisvolle, meer dan gewone verdiensten hebben verricht voor de kerkgemeenschap in hun stad of dorp. Zij is bestemd voor vrijwilligers en voor niet-pastoraal personeel in dienst van parochies en bisdom met een langdurige inzet (vijf jaar of meer) in belangrijke functies binnen de kerkgemeenschap.

Annie Breukers kreeg de plaquette omdat ze als betrokken buurtbewoonster sinds jaar en dag het landkruis en de tuin en bloembakken onderhoudt. Aanvankelijk deed ze dat met haar man Bennie, tot deze helaas te vroeg kwam te overlijden.

Martin Meijerink nam het initiatief voor de viering en vond de geloofsgemeenschap van de vroegere Mariaparochie op zijn hand, evenals het pastoresteam van de St. Plechelmusparochie. Reerink werd geassisteerd door de pastores Th. van der Sman en Ine Wilbers en akoliet Ans Kattier van de geloofsgemeenschap in Zuid-Berghuizen. Steeds Vooruit verzorgde de logistieke ondersteuning bij de viering en zorgde nadien voor koffie.
Zoals gezegd was Annie Breukers zeer verrast. Zij heeft waarschijnlijk nooit verwacht dat deze hulde haar ten deel zou vallen. Haar vriend, kinderen en haar hele familie waren bij de viering en de uitreiking aanwezig. Met teksten en gedichten werd stilgestaan bij het feit dat het 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Martin Meijerink, de 89-jarige initiatiefnemer, zat trots vooraan en was zichtbaar bij dat het eindelijk zover was gekomen. Hij kreeg hulde voor zijn werk.
Op het eind onthulden pastoor Reerink en zijn collega Van der Sman het op cortenstaal bevestigde informatiepaneel, dat de geschiedenis van het landkruis vertelt. Het werd twee jaar na de oorlog uit dankbaarheid dat de buurt daar niks was overkomen geplaatst in De Eekte, maar later door de wegenaanleg en de vestiging van veel bedrijven in dat gebied verplaatst naar de Postweg, later Oude Postweg.

Foto’s: Hans Muijderman.