Zoeken

Wat een gevecht met joekel van een karper

Een vis van de haak halen, met de hengel werpen op doelen en met een grote vis zoals een meerval of een joekel van een karper in gevecht gaan op de drilsimulator. Leden van de Oldenzaalse Hengelsportvereniging (OHV) leerden jeugdige vissers in spé woensdagmorgen aan de Stakenbeek de fijne kneepjes van het vak.
Zoals Michel Holsbeek uit Zuid-Berghuizen. Bij de drilsimulator langs de waterkant trekken eerst een jongen en dan een meisje hun hengel helemaal krom. Op een scherm zie je met welke vis je het gevecht bent aangegaan. Het is een ingenieus apparaat. Holsbeek, uit een echte visfamilie, doceert. ‘Hou vast, buig achterover.’ Tientallen jongens en meisjes uit Oldenzaal en omgeving hadden zich aangemeld voor de ZomerVISkaravaan, een event voor jeugdige sportvissers met als doel kinderen te interesseren voor de vissport. En daarmee voor belangrijke zaken als respect voor de natuur, het milieu en het bijbrengen van kennis over vissen, de vissport en waterkwaliteit.
Alle kinderen kregen een gratis hengel van een meter of vier en een goodiebag. Sportvisserij Nederland houdt deze weken samen met lokale hengelsportverenigingen in het hele land tientallen van dit soort events. Het is prachtig te zien hoe de jongens en meisjes met groot enthousiasme opgaan in deze kennismaking met de vissport, voor velen van hen de eerste keer. OHV-voorzitter Hans Holsbeek, eveneens uit Berghuizen, aanschouwt het met veel genoegen. Zijn club komt met 3.000 (!) leden bepaald niet te kort. Maar aandacht voor de jeugd, zegt Holsbeek, blijft bij zijn club superbelangrijk. De jeugd, dat is immers de toekomst.

Beeld: Judith Nijboer en Hans Holsbeek.