Zoeken

Vleermuisexcursie vanuit Stakenboer

Het IVN Oldenzaal-Losser e.o. houdt woensdag 4 september een vleermuislezing en –excursie in en rondom boerderij Stakenboer in Zuid-Berghuizen. Er zijn veel meer vleermuizen dan je denkt en  wat wij als mensen doen kan hun voortbestaan maken en breken. Alle reden om ze beter te leren kennen. 
De ruige dwergvleermuis.
Veel mensen denken dat er maar één soort vleermuizen is, die ’s nachts rondvliegt. En ook weten ze vaak dat vleermuizen zich ergens verstoppen voor een winterslaap. Vleermuizen zijn er echter in soorten, ze leven dichter bij ons dan menigeen denkt en ze zijn heel belangrijk  als hongerige insecteneters. Nee, geen bloedzuigers. Vleermuizen in Nederland eten alleen vliegende insecten als muggen, vliegen en vlinders. Vleermuizen zijn kwetsbaar en we maken het ze vaak niet gemakkelijk door hun verblijfplekken stelselmatig af te sluiten of te vernielen. We kunnen ze juist helpen, door hen verblijfplaatsen aan te bieden.
 
Soms verdwaalt er een vleermuis in huis. Je moet weten wat je dan moet doen. Kortom, het IVN laat 4 september vleermuizen horen ( door middel van een vleermuisdetector), deelnemers kunnen ze zien en een deskundige vertelt over hun leefwijze en hoe wij met ze om kunnen gaan.
 
Voor wie?
 
De lezing en excursie is voor iedereen die belangstelling heeft voor deze dieren. Ecoloog Henk Nijenhuis heeft er jarenlange ervaring mee opgedaan. 
 
Waar en wanneer
 
Woensdag 4 september vanaf 19.30 uur tot ca. 22.00 uur. Locatie boerderij Stakenboer, Burgemeester Wallerstraat 115 in Zuid-Berghuizen. Eerst wordt het nodige uitgelegd onder het genot van een kopje koffie. Als de zon ondergaat gaan de deelnemers naar buiten. Als het regent vindt een volledige uitleg over vleermuizen binnen plaats.
 
Kosten
 
Voor IVN-leden 3,50 euro, voor niet-leden 4,50 euro. Dit is inclusief een kop koffie.
 
Meedoen? Graag aanmelden.
 
Het aantal deelnemers is beperkt tot 15. Aanmelden kan via https://www.ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo/