De eerste twintig bomenbordjes werden geplaatst tijdens Burendag in september. De afronding met het in de grond boren van de resterende twintig bordjes was vandaag, zaterdag 18 november. Zo’n 15 vrijwilligers gingen om 9.15 uur na een kop koffie in huiskamer van de wijk Stakenboer aan de slag. In ontmoetingspark Stakenkamp staan ca. 40 bijzondere bomen. Die verdienden informatiebordjes. Kansrijk nam het initiatief, kreeg een mooie donatie van de provincie voor dit project en kon als altijd bij de feitelijke uitvoering rekenen op de vrijwilligers van het eveneens in Stakenboer zetelende IVN. Verbinden en samenwerken, dat is wat Kansrijk beoogt om onze wijk nog iets mooier en beter te maken. Ook vandaag lukte dat in een gezellige sfeer weer voortreffelijk. Neemt u als het in het voorjaar weer mooi weer wordt eens de tijd om alle teksten te lezen en de foto’s te bekijken. Of doet u dat als de nu wat zompige parkbodem deze winter bevroren is. De moeite waard en kijk dan ook eens via de stam van de boom waar u voor staat naar boven.
In diezelfde bomen werden vandaag twaalf mezenkastjes, vijf spreeuwenkasten en twee boomkruiperkastjes opgehangen. Kansrijk zocht daartoe de samenwerking met Wim Wijering van vogelwerkgroep De Grutto in Weerselo. De leden maken de kastjes zelf in een werkschuur in het buitengebied tussen Saasveld en Albergen. IVN’ers hingen de kasten op advies van Wim Wijering op met de welkome ondersteuning van onze timmermeester met zijn accuboor Hennij Lage Venterink. Hij maakt nog twee vleermuizenkasten en een kast voor de bosuil, die zich ophoudt in en rond het park. IVN-schoolgids Harrie Roeloffzen zal volgend jaar leerlingen van basisschool De Leemstee bij zowel het boombordjes- als het nestkastenproject betrekken. Wim Wijering komt medio maart op uitnodiging van het IVN en Kansrijk een lezing verzorgen over vanzelfsprekend de natuur en de vogels die er hun habitat hebben. Buren van het park hebben toegezegd elk jaar te helpen met het controleren en schoonmaken van de nestkastjes.
Lees hieronder de bijdrage van IVN’er Wilbert Kallenberg, die ook de foto’s maakte en zowaar een plaatje meeleverde van een luguber galgenveld, zoals dat vroeger op de plek van het huidige Park Stakenkamp was gelegen.
Voor geen gat te vangen
Keiharde grond. Loeizwaar. Het was me wat op de Burendag in Park Stakenkamp in september. Uiteindelijk wisten we toen toch nog twintig informatiebordjes bij diverse bomen, in kaart gebracht door Dick van der Meer en Dirk Veldman, te plaatsen. Het tweede deel moest anders en dat ging ook anders. Dankzij de inspanningen van Felix en Toon was er de niet geringe hulp van een paalboormachine. Zo werd het boren van de gaten een stuk eenvoudiger, hoewel ook nu de boomwortels flink weerstand boden. Iets verderop opnieuw proberen was nogal eens noodzakelijk. Maar, hoe was dat spreekwoord ook alweer? Juist ja.
Een andere bezigheid vandaag was het ophangen van een twintigtal nestkastjes voor de vogels. Ophangen en Stakenkamp. Ooit was Stakenkamp een berechtingsplaats. Als afschrikwekkend voorbeeld werden de lijken van de misdadigers op staken op het galgenveld opgehangen. Vandaar voor dit (waarschijnlijk oudste) galgenveld van Oldenzaal de naam Stakenkamp. Dan kun je maar beter nestkastjes ophangen.
Dankzij de zeer deskundige en evenzeer gewaardeerde hulp van Wim Wijering en Hennij Lage Venterink kwam ook dit project tot een goed einde.
De wilgenknotploeg ontmantelde en ontpruikte in rap tempo de wilgen. De vrijgekomen staken gaan geen misdadigers dragen. Integendeel ze gaan een nieuw leven leiden. Ze worden door kinderen tot een mooie wilgenboog geweven. De koffie vooraf, tussendoor en na afloop, aangevuld met wat lekkers van Kansrijk-penningmeester Jan Hofsteenge, smaakte weer voortreffelijk, waarvoor hartelijk dank. En zoals mijn kleindochter van net zes laatst schreef: dat wazet.