Zoeken

Reünie om nooit te vergeten

Het vroeg even wat tijd. Maar de foto’s zijn uitgezocht en de herinneringen zijn zoet. FC Berghuizen kijkt terug op een fantastische reünie van voormalige eerste elftalspelers. Velen zagen zondagmiddag weinig tot niets van de wedstrijd van Berghuizen 1 tegen Fleringen (2-3), omdat ze met de rug naar het veld stonden en vol enthousiasme spraken over hun gezamenlijke voetbalverleden bij de groen-witten.

Overstap naar de zaterdag één groot feest

Reünisten koesteren nog steeds hun Berghuizen

De rode loper lag uit. Naar schatting 175 oud-spelers van de hoofdmacht maar ook oud-trainers, begeleiders, grensrechters, verzorgers en bestuursleden werden bij de kassa welkom geheten door voorzitter Wim Olde Kalter en Gerwin Wissink. Een handdruk, een groet. Maar vooral veel complimenten van de oudgedienden voor dit initiatief. ‘Men was gevraagd tussen 13.00 en 13.15 uur binnen te zijn. Maar de eerste reünieganger was er al om 12.45 uur en om 13.10 uur was iedereen er’, onderstreept Wim Olde Kalter iets van het gerezen enthousiasme.
 
Berghuizen stapt met het eerste over van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Na 71 seizoenen op de zondag een grote stap. En dit memorabele moment mocht wat de voorzitter betreft niet onopgemerkt voorbij gaan. Dus gingen brieven en mailtjes de deur uit, hielp iedereen met het opsporen van oud-spelers van het eerste en kwam Patrick Kortink zelfs over uit Spanje. ‘Veel jongens die met elkaar in het eerste speelden, hebben elkaar gebeld en aangespoord toch vooral te komen. Je zag dan ook clubjes van leeftijdsgenoten bij elkaar staan, die woorden te kort kwamen’, aldus Wim. Zo zag je Jan Quinten, Jos Weustink en Toon Olde Hendrikman. Jan Goorhuis, Martin Dokter, Gerard Engbers. Maar ook Jan Rudolf en Jos Engbers uit weer een ander decennium. En de drie gebroeders Verbeek, van nog jongere datum.
 
Oud-trainers waren er ook, hoewel veel legendarische oefenmeesters zijn overleden. Om er maar eens twee te noemen: Hein Wissink en Peter Hoomans. Hadden ze hun gezicht nog maar eens kunnen laten zien en hun voetbalvisie kunnen laten horen. Wie er wel waren? Nou, bijvoorbeeld Jan Peters, de voormalige voorlichter van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), ooit gevestigd in Oldenzaal. En Paul Amweg, Jan Nijhof, Hans Bekkenutte maar ook good old Dais ter Beek, in de jaren zestig een van de voetbalhelden van Sportclub Enschede, die in 1965 overstapte naar fusieclub FC Twente.
 
Johan Lempsink, speler van het allereerste eerste elftal en medeoprichter van RKSV Berghuizen in 1947, hij was gekomen en zette zijn handtekening op een bal samen met Aron Brok, de jongste selectiespeler van nu. Beiden verschillen 70 jaar en één maand in leeftijd, net geen 71 jaar. Hun foto komt zeker en vast in een nieuw jubileumboek, mocht dat er ooit komen. In zijn  toespraak sprak Wim Olde Kalter van een goede beslissing over te stappen van de zondag naar de zaterdag, althans met de hoofdmacht bij de heren. Op zaterdagmiddag hoopt de club de weg omhoog weer te vinden en de voorzitter vertelde daarin alle vertrouwen te hebben.
De feestdag werd benut om afscheid te nemen van Dennis Olde Hendrikman, die 404 wedstrijden in het eerste elftal heeft gespeeld. Hij zet zijn voetballoopbaan volgend seizoen voort in het derde elftal. Een hoogtepunt was de foto met een drone. De genodigden beeldden op het veld het cijfer 71 uit. En de wedstrijd… die ging dus verloren. Fleringen pakte daardoor nog een periode en bleef lang hangen op sportpark ’t Venterinck. Lang werd er niet getreurd over de nederlaag. Daarvoor was het weerzien met de oud-ploeggenoten, vaak na tien, twintig jaar of langer, te waardevol.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Kitty Kramer