Zoeken

Ontdek de schoonheid van de herfst

Paddenstoelen. Het ene jaar zijn er heel veel, het andere jaar veel minder. Ontdek de soorten en hun geheimzinnige leven deze herfst, samen met het IVN Oldenzaal-Losser e.o.
Deze club houdt in boerderij Stakenboer in Zuid-Berghuizen een vierdelige paddenstoelencursus voor beginners. Paddenstoelen zijn overal, al zijn ze voor het grootste deel van hun levenscyclus onzichtbaar. Onzichtbaar én onmisbaar: paddenstoelen spelen een unieke rol in de kringloop en houden de natuur in evenwicht. Elk najaar poppen ze (bij de juiste weersomstandigheden) in grote aantallen omhoog, en elk najaar zorgen ze weer voor een fantastische kleurenpracht in het bos. Herken jij de parasolzwam, de geweizwam en de biefstukzwam al? De cursus is uitdrukkelijk niet om eetbare van giftige paddenstoelen te onderscheiden (wildpluk). 
De eerste avond komt de algemene kennis van het schimmelrijk aan bod (wat is een paddenstoel, ecologie, voortplanting, manieren van indelen). Verder leer je hoe je paddenstoelen op naam kunt brengen (determineren). De tweede cursusavond maak je nader kennis met enkele veelvoorkomende families en hun kenmerken. Hoe onderscheid je de verschillende soorten van elkaar? De opgedane kennis wordt vervolgens tijdens een tweetal excursies in het veld in praktijk gebracht. 
 
Waar: Boerderij Stakenboer in Park Stakenkamp Zuid-Berghuizen.
Wanneer: Woensdagen 2 en 16 oktober 19:30– 22.00 uur, zaterdagen 5 en 19 oktober 9.00-12.00 uur.
Kosten: 20 euro voor IVN-leden, niet leden betalen 30 euro. (Dit is inclusief cursusboek en hand-outs, spiegeltje en koffie/thee tijdens de cursusavonden).
Aanmelden: Dit kan uitsluitend via het aanmeldingsformulier op de site van het IVN Oldenzaal-Losser e.o. https://www.ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo/