Zoeken

Koninklijke onderscheiding Melita Vosmer

Melita Vosmer is zondagmiddag tijdens haar afscheid van Manege de Boerskotten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze heeft zich meer dan 40 jaar als hoofdinstructeur en vrijwilliger op onnavolgbare wijze ingezet voor de manege.
Melita mag zonder enige twijfel de grote kartrekker van de manege worden genoemd. In moeilijke en betere tijden  loodste zij de manege telkens door de jaren heen, weer en wind trotserend maar altijd was het voor haar genieten van de mensen met een beperking, die hier wekelijks aan de Boerskottenlaan in Zuid-Berghuizen paard rijden.
 
Burgemeester Patrick Welman speldde Melita Vosmer zondagmiddag de versierselen op, die bij de Koninklijke onderscheiding horen. Melita werd door vele aanwezigen geprezen als een actieve, sociaal betrokken vrouw, die zich altijd en nog steeds inzet met passie, humor en liefde. Die houding maakte haar geliefd bij de vrijwilligers, de ruiters en de paarden. Want de manegepaarden maakten een onlosmakelijk deel uit van het leven van deze paardenliefhebster.
 
De burgemeester benadrukte nog maar weer eens hoe belangrijk vrijwilligers als Melita Vosmer zijn in onze huidige samenleving. ‘In onze vergrijzende samenleving zijn mensen die de handschoen van vrijwilliger oppakken onmisbaar. Zo iemand als Melita moeten we koesteren.’
 
Melita Vosmer was blij met haar onderscheiding, maar bleef in alles bescheiden. Zij vierde begin augustus haar 67e verjaardag en is sindsdien met pensioen. Een blik op haar lange loopbaan leert dat zij al kort na de start van paardrijlessen aan mensen met een handicap in 1977 hierbij betrokken raakte. Later kon het bestuur mede dankzij initiatieven van Melita Vosmer voldoende financiële middelen vinden om een manege te bouwen op van de gemeente in erfpacht verkregen grond. In 1979 werd deze manege in gebruik genomen. Dat jaar ook kreeg Melita de algehele leiding  en coördinatie over de manege. Vele taken kwamen op haar schouders; het bestuur bestuurde op afstand. Liefst 45 jaar had zij de leiding, een tijdvak waarin ze het gezicht werd van eerst de manege Stichting Paardrijden Gehandicapten, tegenwoordig Manege de Boerskotten.
Haar takenpakket was enorm. De planning van de paardrijlessen, het contact met (vertegenwoordigers van) de thans ruim honderd ruiters, advies bij de aankoop en vervanging van de acht paarden, maar ook de feitelijke aankoop, de paarden leren omgaan met mensen met een (soms dubbele) beperking, de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van de paarden en het contact met de dierenarts, het werven en aansturen van ruim 40 vrijwilligers maar uiteraard ook overleg met het bestuur. Melita was voor twaalf uur in de week werkzaam. Maar daarnaast vulde zij op dat bijzondere plekje aarde aan de Boerskottenlaan ontelbare uren in als vrijwilligster. En in die hoedanigheid zal ze er vast en zeker nog regelmatig te vinden zijn.

Foto’s: Hans Muijderman.