Zoeken

Kapitein Jansen geboeid door Geldermanlezing

Geïnteresseerd volgde voormalig zeekapitein Evert Jansen uit Delfzijl woensdagmiddag in Stakenboer de lezing van Jan Olde Kalter over de band tussen Zuid-Berghuizen en de textielfabriek Gelderman. Jansen was de zwager van wijlen Arie en Rudie van de Berg uit onze wijk en is hier met echtgenote Betsie op vakantie.
Een volle deel van het Erve Stakenboer betekende ook weer het kweken van veel goodwill, want velen bewonderden de accommodatie en het omliggende erf met de tuin.

Ruim vijftig bezoekers zorgen voor een volle bak in Stakenboer 

Gelderman blijft in woord en beeld boeien

Elke ochtend gaat Evert Jansen in alle vroegte vijf kwartier op pad met zijn witte, Zwitserse herder. Hij doorkruist het mooie buitengebied van Berghuizen en geniet daarvan. Zijn interesse in de wijk is dermate dat hij graag de lezing met aansluitend de vertoning van de Geldermandocumentaire Het Fabriek wilde bijwonen. En hij zat bepaald niet alleen in de zaal, want met ruim vijftig belangstellende bezoekers was er sprake van een volle bak.
 
De lezing en het vertonen van de documentaire was een een-tweetje tussen Felix Nijland en Jan Olde Kalter. Nijland maakte in opdracht van het bedrijf SOM deel uit van de projectgroep, die Ingrid Kleinsman uit Enschede samen met studenten van Saxion en hun docent Bob Dickhoff uit een pitch selecteerde om de documentaire over Gelderman te maken. Daarnaast verrichtte hij met Kleinsman en historicus Dick Schlüter een groot deel van de research. Jan Olde Kalter voldeed graag aan het verzoek iets te vertellen over de Berghuizenaren, die bij Gelderman werkten en de relatie tussen wijk en fabriek. Zo had hij een schitterende foto van het boerderijtje van de familie Leus, dat stond op de plek op het bedrijventerrein waar nu Trioliet is gevestigd. Leus sr. werkte in zijn gele stofjas als kantinebaas bij Gelderman.
 
Van begin tot eind waren de aanwezigen, waaronder ook voorzitter van de Geldermanstichting Henk Hekman, geboeid. De documentaire Het Fabriek beleefde enkele jaren geleden zijn primeur in stadstheater De Bond, maar woensdagmiddag bleek dat de belangstelling voor het rijke Oldenzaalse textielverleden nog niet vervaagd is. Vanuit De Molenkamp ligt er inmiddels een verzoek om medio oktober in die locatie lezing en documentaire nogmaals voor het voetlicht te brengen.