De gemeente gaat met elektrocutie de sterk woekerende Japanse duizendknoop op twee locaties aan de Parallelstraat in Zuid-Berghuizen te lijf. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.
Voor het uitroeien stelt het college van B en W 16.000 euro beschikbaar. Dat bedrag wordt gedekt uit de grondexploitatie voor het toekomstige woongebied Stakenbeek 2e fase. In de gemeente Oldenzaal zijn diverse plekken met de Japanse duizendknoop. In de openbare groenstroken komt deze plant nog beperkt voor. Op enkele andere plekken, onder andere langs de A1 en de spoorlijn, komt de duizendknoop in grotere hoeveelheden voor. Voor de bestrijding van de plant op deze plekken is de gemeente deels afhankelijk van de beheerders van het Rijk en ProRail. Tot nu toe wordt de plant bestreden door zorgvuldig af te maaien en af te voeren. Maar dat gaat moeizaam en een effectievere methode is er nog niet. Onderzoek om het beter aan te pakken loopt nog.
Een van de mogelijkheden is elektrocutie, waarmee in Engeland goede resultaten zijn behaald. Om die reden wil de gemeente Oldenzaal deze methode ook toepassen. Omdat de twee locaties aan de Parallelstraat redelijk geïsoleerd liggen, zijn dit goede plekken voor deze manier van bestrijden. Bij elektrocutie worden stroomstoten van 4.000 volt gebruikt. Met een lange ijzeren staaf worden de planten één voor één aangeraakt. Na zes behandelingen zou de plant het loodje moeten leggen. De apparaten zijn afkomstig uit Engeland, waar de problemen met de woekerplant nog een stuk erger zijn. Naast het bestrijden van de Japanse duizendknoop kan met deze methode ook de berenklauw en reuzenbalsemien effectief bestreden worden.
In heel Twente wordt de plant aangepakt. In Tubantia zei groenspecialist Walter van Dijk van Gildebor dat de strijd in feite niet is te winnen. ‘We zullen moeten wennen aan de aanwezigheid van de berenklauw, Japanse duizendknoop en reuzenbalsemien in onze tuinen en het openbaar groen. Het idee dat we die nog kwijtraken, is een illusie’, aldus Van Dijk. ‘Maar ik geloof ook niet in het niet-bestrijden. Ze in toom houden is het minimale dat we moeten willen, maar het liefst dringen we ze terug.’ Hij is blij dat er wordt gewerkt aan een regionale aanpak. ‘Anders loopt het hier nog net zo uit de hand als in Engeland, waar ze inmiddels miljarden kwijt zijn aan de bestrijding.