Zoeken

Brouwgerst geoogst op Erve Triesthaar

Zaterdagmiddag werd brouwgerst geoogst op het Erve Triesthaar aan de Postweg. De combine kon onder prima weersomstandigheden zijn werk doen. Het leverde mooie plaatjes op.
Maarten en Nicole Visscher hebben inmiddels relaties opgebouwd met regionale brouwers. Enkelen van hen hebben belangstelling om van de gerst op de grote akker bij het erve een honderd procent Twents bier te maken. Maarten en Nicole zijn toch al op de ambachtelijke biertoer, want ze zijn van plan in hun kleurige akkerranden wilde granen te oogsten voor een akkerrandenbier. In een zogenaamde  wanmolen moet dan een deel van het graan worden geschoond. Naast het verbouwen van brouwgerst en een negen meter brede kruidenstrook in de akkerrand heeft de familie Visscher de weiden voorzien van traditionele glintpalen, er is een natuurlijke poel en er zijn veel nieuwe, solitaire bomen als elzen en lindes aangeplant. Fotograaf Riet Vos schoot zaterdagmiddag mooie plaatjes van de oogst en de gezelligheid die daar nu eenmaal bij hoort. 
 
Aanvullende informatie van Maarten Visscher van Erve Triesthaar.
 
Zaterdag 4 september is er weer brouwgerst geoogst bij Erve Triesthaar, boven aan het Lossers Voetpad. Van dit brouwgerst wordt mout gemaakt, wat weer een grondstof is voor bier. Enkele regionale bierbrouwers, verzameld onder de naam Huys Brouwerij, willen van duurzaam geteelde grondstoffen een 100% regionaal bier maken en waren aanwezig bij het oogsten.  De mout van Erve Triesthaar speelt hierin een belangrijke rol. Deze zaterdag is er uit de bloemrijke akkerranden ook nog met de hand haver geoogst om dit toe te voegen aan het bier voor een unieke smaak.  In het najaar gaat Huys Brouwerij het eerste 100% regionale brouwsel brouwen.  Deze zaterdag is er alvast van diverse zelfgemaakte bieren geproefd; het weer speelde goed mee!  
 
Een oude wanmolen is ingezet om een deel van de  geoogste gerst schoon te maken. Deze wanmolens stonden vroeger op vele erven en werden gebruikt om het graan te ontdoen van kaf, onkruid en stro. Tegenwoordig vindt dit alles machinaal plaats en zijn deze wanmolens bijna museumstukken. Omdat we geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken neemt het onkruid toe, de wanmolen komt daarom goed van pas. Interessant om te bedenken dat nog niet zo lang geleden het oogsten zwaar handwerk was, waar met de zeis of met een eenvoudig maaimachine voortgetrokken door een paard gemaaid werd, de korenschoven met de hand op een kar geladen werden waarna het hele boerengezin moest meehelpen met het met de hand dorsen, schonen en afzakken van het graan.  We spreken geregeld mensen die dit in hun kindertijd nog hebben gezien.
 
We krijgen weel positieve reacties op de kruidenrijke akkerranden. Dit jaar zitten er vele mooie bloemen in, waaronder vlas, korenbloem, bijenbrood en in het bijzonder de gele ganzenbloem die de randen een mooie kleur geven.  

Foto’s: Riet Vos.