Zoeken

Tachtig jaar na de oorlog herdenkingsviering bij landkruis

Martin Meijerink bruist ondanks zijn hoge leeftijd (89) nog van enthousiasme en pakt graag iets op. Vooral de Tweede Wereldoorlog heeft zijn aandacht. Omdat het 2 april 80 jaar geleden is dat Oldenzaal werd bevrijd nam hij het initiatief voor een herdenkingsviering bij het landkruis aan de Oude Postweg.
Het landkruis aan de Oude Postweg.
Met hulp van Annie Breukers en buurtgenoten, de kogelwerpers van Steeds Vooruit, overbuurman van de Pannekoekenplas Martin Degen (Landschap Overijssel) en de geloofsgemeenschap Mariakerk is de viering van aanvankelijk nog een voorzichtig plannetje een feit geworden. Zondag 6 april om 15.00 uur is het zover.
 
De viering, geen officiële Eucharistieviering maar veel meer een herdenkingsdienst,  wordt geleid door pastoor Bernard Reerink. Iedereen is welkom. Er zullen voldoende stoelen zijn en Steeds Vooruit schiet als directe buur van het landkruis te hulp. ‘Wij ondersteunen, een bescheiden rol’, vertelt voorzitter Edwin Kattier. Samen met anderen zaken oppakken past overigens prima in de strategie van Steeds Vooruit om van het nieuwe clubgebouw bij de Elsmorsbaan aan de Pannekoekenplas een trefcentrum te maken, vooral voor de eigen buurt. Kattier: ‘We werken logistiek ondersteunend graag mee aan zo’n viering.’
 
In het voortraject is de directe omgeving van het landkruis opgeknapt. De buurt inclusief Martin Burink met zijn kraan en Martin Degen hebben flink de handen ut de mouwen gestoken. Er zijn twee bankjes geplaatst en voortaan kunnen bezoekers via een verhard pad het landkruis bereiken. Martin Meijerink vertelt onder indruk te zijn van de hechte band tussen omwonenden, die nabij het landkruis wonen. ‘Die hechte band geldt wat mij betreft trouwens voor heel Zuid-Berghuizen.’ 
Het landkruis aan de Oude Postweg.
Meijerink schreef voor een weekblad eerder een serie artikelen over het landkruis uit De Eekte en het luchtafweergeschut, dat daar vlakbij stond. ‘Elk landkruis heeft zijn unieke oorsprong en geschiedenis; nagenoeg allemaal zijn ze van bijzondere betekenis voor de mensen die er wonen en er kracht uithalen’, stelde hij vast. Hij sprak onder meer met Fons Nijland, die werd geboren in De Eekte en een jongen was toen uit dankbaarheid voor overleving na de oorlog het landkruis werd geplaatst.
 
Het stond oorspronkelijk waar nu de vluchtheuvel is op de plek waar de Edisonstraat bij de verkeerslichten tegen de Eektestraat aanloopt. Precies tegen de moestuin van de familie Niekrake aan, die daar toen woonde. Zowel de beide families Niekrake die hier naast elkaar woonden als het  landkruis moesten hier vanwege het industrieterrein vertrekken respectievelijk verplaatst worden. Het landkruis uit De Eekte, ingewijd op 25 mei 1947, werd in 1970 verplaatst naar de Postweg, tegenwoordig Oude Postweg geheten. ‘De katholieke traditie heeft een grote invloed gehad op het plaatsen van landkruizen’, vervolgt Martin Meijerink zijn verhaal. ‘Ze worden gezien als uiting van geloof en devotie en als plekken voor gebed en bezinning. In sommige gevallen werden ze opgericht als een belofte of dankbetuiging voor verhoorde gebeden of het afwenden van een ramp. Dat laatste was het geval in De Eekte.’
Op de plek van de vluchtheuvel in de Edisonstraat stond het landkruis in De Eekte. De beide woningen van Niekrake zijn al lang geleden afgebroken. Archieffoto: Tubantia.
Martin Meijerink, die de eer toekomt zowel de geschiedenis van het landkruis dat in De Eekte stond evenals die van het luchtafweergeschut er vlakbij te hebben vastgelegd. Hij kreeg het ook voor elkaar dat er een informatiebord van cortenstaal komt bij het kruis, dat heden ten dage aan de Oude Postweg staat.
Buurtbewoners Bennie en Annie Breukers waren nauw betrokken bij het onderhoud van het landkruis aan de Oude Postweg. Bennie is helaas veel te vroeg overleden. Maar hij nam in 2009 nog wel het initiatief het houten kruis te vervangen. Dat gebeurde met hout van houtzagerij De Volharding, waar Bennie werkte. In 2010 werd het bronzen corpus gestolen en een jaar later vervangen door een exemplaar van kunststof. Dat gebeurde op veel andere plaatsen in Noordoost-Twente, waar bronsdieven hun slag hadden geslagen. Zondag 17 april 2011 zegende pastoor Bernard Reerink met ondersteuning van Herman Japink het vernieuwde landkruis in. Een echte feestdag voor de familie Breukers en de omwonenden van de Pannekoekenplas.
Pastor Bernard Reerink zegent met hulp van Herman Japink op zondag 17 april 2011 het landkruis in, nu met een corpus van kunststof.
Annie zorgt er nog steeds voor dat de tuin voor het kruis –  er wordt nu nieuw groen bij geplant – netjes wordt onderhouden en periodiek een fleurig bloemetje krijgt. Zondag zal zij met een speciaal gevoel tussen de tientallen bezoekers zitten, die bij de herdenkingsviering ter gelegenheid van 80 jaar einde oorlog zullen zijn.

Bij het landkruis en de stalen paal die behoorde bij het afweergeschut (Flak) dat in  de oorlog in De Eekte stond, komt dankzij de gemeente een informatiebord van cortenstaal, zoals dat ook bij andere herinnerings- en bijzondere objecten elders in de stad staat.