Zoeken

Leemstee opent het groene schoolplein

Basisschool De Leemstee opent vrijdag 25 juni om 8.30 uur samen met kinderopvang Columbus junior het eerste groene schoolplein van Oldenzaal. Dit groene schoolplein is het eerste klimaatplein in Twente.
Adjunct-directeur Jeroen Bolster van basisschool De Leemstee.
Adjunct-directeur Jeroen Bolster vertelt met plezier zijn verhaal. Op het plein zijn hoveniers nog druk met de afwerking van enkele onderdelen. Bolster klinkt trots en tevreden. ‘Na een intensieve periode van subsidieaanvragen, voorbereiding en ontwerp is de realisatie van een prachtig groen speelplein voor de leerlingen van onze school en de kinderen in de wijk Zuid-Berghuizen een feit’, zegt hij. Grote subsidieverstrekkers waren de gemeente Oldenzaal, de provincie en de Rabobank. Maar de leerlingen droegen zelf ook hun steentje bij: ze haalden met een sponsorloop een mooi bedrag binnen.
Motto voor het groene schoolplein was dat veel 30 x 30 betontegels eruit gingen. Ervoor in de plaats komt een groen schoolplein met een klein amfitheater en vooral speelvoorzieningen van natuurlijke materialen, die veel meer uitdagen tot bewegen. ‘Wijkkrant Hallo Berghuizen liet eens een drone boven het hart van de wijk vliegen. In het filmpje zagen we pas hoeveel tegels er wel niet op ons plein lagen. Weinig uitdagend voor de kinderen’, aldus Jeroen Bolster.
 
Op 26 februari ging de eerste schop de grond in en vanaf dat moment is het gehele plan uitgevoerd. Het overgrote deel van de realisatie lag in handen van het hoveniersbedrijf Tuinen van Geerdink uit Neede en de ontwerper van het plein, Huub Zoontjes. Maar ook met extra hulp van hulpouders, leerlingen en medewerkers van De Leemstee en Columbus junior is de grote klus inmiddels bijna geklaard. Het plein is er niet alleen voor de leerlingen van De Leemstee en de kinderen van Columbus. Jeroen Bolster: ‘Wij gebruiken het als een plein dat uitdaagt tot bewegen. Het wordt gebruikt voor buitenlessen maar het dient ook als speel- en ontmoetingsplek voor kinderen en mensen uit de wijk.’
 
Dat past dan helemaal in de visie van het aansluitende ontmoetingspark Stakenkamp. Het groene schoolplein sluit direct aan op de vlinderhof in het park. De school gebruikt het park in de pauzes maar ook bij gymlessen. Het is een prachtig gezicht als al die leerlingen het park instromen om bezit te nemen van het voetbalveldje op het Fun Court, de natuurlijke speeltuin of op zoek gaan naar bijzondere bomen en planten in de vlinderhof. Spelen, bewegen, ontdekken en verbinden waren bij aanvang van het project de kernwoorden bij het maken van het ontwerp en het projectplan. Omschrijvingen die passend blijken te zijn bij het groene schoolplein dat er nu ligt. Met een speelheuvel met klimelementen, een belevingsbos, zoals gezegd een amfitheater en vele natuurlijke speelelementen kan hieraan voldaan worden. Uiteraard is er ook veel groen op het plein bijgekomen, waaronder vijftien bomen van verschillende soorten en vele struiken en hagen. Het kan met recht een groen schoolplein worden genoemd, zeker als alles in bloei komt te staan. ‘Het is een groen schoolplein geworden voor mensen van nul tot honderd jaar’, stelt Jeroen Bolster meer dan tevreden vast.
 
Kijk op de website van De Leemstee om een indruk te krijgen hoeveel ruimte de kinderen hebben.
https://www.leemstee.nl/
 
Klik op onderstaande link voor het bekijken van een filmpje over het groene schoolplein van basisschool De Leemstee en Kinderopvang Columbus jr. en een interview met adjunct-directeur Jeroen Bolster van De Leemstee.