Zoeken

Johan Kempers profiteert nu van tablet/ipad en mobiel

Met hulp van Zuid-Berghuizenaar Cyril Koop kreeg Johan Kempers (84) het werken met de tablet/ipad en mobiele telefoon onder de knie. Het heeft zijn leven verrijkt, erkent hij met volle overtuiging. ‘Ik app met mijn twee kleinkinderen in Bemmel, krijg fotootjes en surf op het internet. Voor mij betekent dit een nieuwe verbinding met de buitenwereld.’
Docent Cyril Koop (links) en cursist Johan Kempers aan tafel met tablet/ipad en mobiel. Cyril maakte voor zijn cursisten een eenvoudige handleiding op papier.

Ouderen zoals Johan Kempers krijgen hulp voor gebruik tablet/ipad en mobiel

‘Deze cursus heeft mijn leven verrijkt’

Johan is een gezellige verteller. In het rustieke buitenverblijfje op het erf van Cyril en Yvonne Koop met zicht op de weilanden en de bosrand van Boerskotten somt hij op waar hij zijn gesynchroniseerde tablet/ipad en mobiel zoal voor gebruikt. ‘Ik heb nog wel een papieren krant, maar lees de krant nu ook op de tablet/ipad. Cyril heeft me zelfs een appje geïnstalleerd voor het laatste nieuws. Ik mail, tik briefjes, kan printen, krijg fotootjes van de kleinkinderen en doe nu mijn bankzaken digitaal, dus hoef de bankopdrachten niet meer op de post te doen. Ik heb nu ook een app voor het nieuws van RTV Oost, volg het weer op de Buienradar, heb een google-account voor foto-overzichten, beschik over een reisplanner – ja, ik rijd gelukkig zelf nog auto – en ik gebruik ook Google Maps.’ En met een brede lach: ‘Tegenwoordig kan ik op de tablet/ipad zelfs tv kijken in bed.’
 
Het is een heel rijtje. Cyril vult nog aan; ‘Waar we heel alert op zijn is spam. Ik leer mijn cursisten riskante mailtjes te herkennen en meteen te verwijderen.’ Cyril is al geruime tijd met pensioen. Na een lange carrière in het bedrijfsleven beschikt hij over een grotere computerkennis dan de doorsnee mens. Voor hem was het een kleine stap zich als vrijwillig docent aan te melden voor de door welzijnsinstelling Impuls aangeboden cursus ’t Nije Kuierdroad. Johan Kempers was niet zijn eerste leerling. Dat was Toos en naast Johan leert hij nu ook Ans de eerste beginselen en het gemak van tablet/ipad en mobiele telefoon. De computer – Johan’s zoon schafte er rond 2000 een aan voor zijn vader – wordt in principe uitgeschakeld en niet meer gebruikt.  
 
Wat hij vindt van zijn docent? Johan antwoordt meteen. ‘Cyril bewaart de rust en heeft een eindeloos geduld. Voor mij is dat wel belangrijk, want ik slaap door spanning doorgaans slecht. Maar als we een keer in de week op woensdagmorgen bij elkaar zitten, geniet ik en leer ik weer wat bij. Daar knap ik hoe gek het ook klinkt van op. Ik ben door deze cursus een rijker mens geworden, honderd procent zeker.’ 
Johan Kempers prijst de rust en het geduld van zijn leermeester Cyril Koop.
Die spanning, dat heeft zo zijn redenen. De familie Kempers woonde vele jaren aan de Gerard Doustraat in Zuid-Berghuizen. Maar in 2013 moesten Johan en zijn vrouw noodgedwongen verhuizen naar een aanleunwoning van De Molenkamp. ‘Mijn vrouw werd ziek. We konden niet in ons huis blijven. Ze is daar overleden.’ Maar daar bleef het niet bij. Johan verloor zijn dochter door kanker en zijn zoon tengevolge van een noodlottig motorongeluk in Zwitserland. ‘Ik zit dus alleen, je raakt wat afgesloten door de wereld, maar deze cursus heeft voor mij zoals ik al zei een enorme verandering in positieve zin teweeg gebracht.’ Hij stamt natuurlijk uit een hele andere generatie. In de textiel, waarin hij zijn hele leven werkte, had hij wel met grote geavanceerde machines van doen, maar niks met computers. Hij slaakt een lichte zucht: ‘De textiel was eerlijk gezegd niet mijn hobby. Ik was liever maatschappelijk werker geworden. Ik mocht altijd heel graag als vrijwilliger met jeugd werken. Heb in De Lutte, waar ik geboren ben, aan de wieg gestaan van Jong Nederland. Ik sta nog regelmatig in hun blaadje. Maar ja, zoals dat toen zo vaak ging: studeren zat er niet in, je moest gewoon aan het werk.’ Na gewerkt te hebben in fabrieken in Enschede en Hengelo had hij nog acht jaar een eigen bedrijfje, dat meubelstoffen maakte. Daarna trad hij in dienst bij zijn broer, opnieuw in de textiel die hem kennelijk niet los wilde laten.
 
Na driekwart jaar zit zijn cursus er nu op. Eenmaal in de week op woensdagochtend zat hij met Cyril Koop aan tafel. Cyril gaat in september door met andere cursisten. Laatste handeling in het gesprek: Cyril is webmaster van de digitale wijkkrant Hallo Berghuizen en zet deze site op de tablet/ipad van Johan. Zo kan hij het nieuws uit Zuid-Berghuizen, de wijk waar hij altijd graag heeft gewoond, op de voet volgen.
 
De cursus ’t Nije Kuierdroad wordt aangeboden door welzijnsstichting Impuls. Informatie en aanmelding: tel. 0541 – 571414.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Yvonne en Cyril Koop.