Zoeken

Johan Lempsink 1929 – 2024

Johan Lempsink, de laatst nog levende oprichter van FC Berghuizen, is in het woon- en zorgcentrum Scholtenhof overleden. De gezondheid van de vele decennia nog zo vitale Berghuizenaar liet de laatste jaren te wensen over.
Johan Lempsink. 
De jongere generatie zal hem niet kennen. Maar bij de ouderen geniet de naam Johan Lempsink nog steeds een bijzondere klank. Want hij behoorde op zondag 22 november 1947 tot het rijtje van twaalf legendarische jongelui uit Zuid-Berghuizen, dat als echte vriendenclub gezeten rond het biljart in café Kothman na de late mis in de Mariakerk een voetbalclub oprichtte. De Rooms Katholieke Sport Vereniging Berghuizen. Er werd gekozen voor groene shirts met witte mouwen en een witte broek. De kousen waren groen met een witte boord.
 
Johan Lempsink maakte het eerste seizoen in de competitie deel uit van het tweede elftal. Vele jaren bleef hij de club trouw, hoewel zijn diensttijd in Nederlands-Indië  voor een onderbreking zorgde. In 1964 maakte hij een seizoen lang als invaller-grensrechter deel uit van de eerste selectie, toen Berghuizen 1 in Wegdam bij Hengevelde een historische mijlpaal beleefde. Onder trainer Jan Peters promoveerde de nog jonge club namelijk in een met 0-4 gewonnen legendarische wedstrijd tegen WVV vanuit de afdeling Twente naar de grote KNVB. 
Berghuizen naar de KNVB. Bovenste rij helemaal rechts Johan Lempsink.
Eenmaal terug in Berghuizen groepeerden de fans zich voor het huis van de familie Lempsink aan de Enschedesestraat om hun helden te verwelkomen voor het grote feest in zaal Kothman. De afgelopen jaren was Johan Lempsink nog een aantal keren te gast bij FC Berghuizen. Zoals op de dag dat zijn club overstapte van de zondag naar de zaterdag. Hij mocht als officiële handeling zijn naam, handtekening en de oprichtingsdatum samen met het jongste lid op de wedstrijdbal zetten.
 
Bij  het 75-jarig jubileum werd hij nog geïnterviewd en in de jaarvergadering werd hij samen met Henk Haarman vanwege zijn 75-jarig lidmaatschap in het zonnetje gezet. Pas nog liet hij zich in het appartement in Scholtenhof, waar hij met echtgenote Riet verbleef, informeren over de nieuwe kleedkamers op het sportcomplex. Hij wilde precies weten waar ze stonden.
 
Zijn sporen verdiende hij ook toen hij mede de carnavalsvereniging De Spanvöggel oprichtte. Hij was zeer trots dat de wijk in navolging van de clubs in de stad een eigen carnavalsclub kreeg. ‘Want waarom aan de andere kant van het spoor wel en hier niet?’ In 1987 viel hem de eer ten deel zelf markies van de vereniging te worden. Binnen O.C.V. De Spanvöggel zette Johan Lempsink zich zeer in voor de jeugd, waar zijn hart lag.
Johan Lempsink, in 1987 markies van O.C.V. De Spanvöggel.
Ook behoorde hij tot de oprichters en trouwe zangers – tot het laatst – van het koor van de Mariakerk. Na de gezongen hoogmis op zondagmorgen een kaartje leggen in het voorcafé van Kothman, de uitgaansgelegenheid van zijn oom en tante Herman en Mimi Kothman, de zaak waar hij als kind al mee vergroeid raakte. Een groot deel van zijn leven stond hij achter de bar, bij bruiloften en begrafenissen en de nog steeds zo geroemde uitgaansavonden op zondag. Wat velen niet meer weten is dat hij een verdienstelijk drummer was.
 
Johan Lempsink is in de geschiedenis van onze wijk van grote importantie geweest. Hele mooie getuigen daarvan zijn onze florerende voetbalclub en carnavalsvereniging.
 
Het condoleren is maandag 23 december van 19.00-19.30 uur in het parochiecentrum van de Mariakerk, ingang Burgemeester Wallerstraat. De crematie een dag later in kleine kring.

Tekst: Felix Nijland