‘Nadat er helaas wegens medische redenen een aantal personen moest afzeggen zijn we om 8.45 uur met acht personen in twee auto’s vertrokken vanaf boerderij Stakenboer.
Na aankomst in Zutphen hebben we eerst een bezoek gebracht aan de Pelikaan. Dit is een koffie- en theewinkel, waarin ook een lunchroom en een eigen koffiebranderij aanwezig zijn. Het interieur van de winkel is in 1904 geheel verbouwd en ziet er nog net zo uit als toen. Ook is er een cadeaushop. Vanaf 1920 is het een speciaalzaak voor koffie en thee, daarvoor werden er ook andere zaken verkocht. In de Pelikaan hebben we ons te goed gedaan aan een kopje koffie of thee met een gebakje er bij. Het was een prettige manier om ons uitstapje te beginnen.
Rond 11.00 uur werden we bij de Pelikaan opgehaald door onze gids, die een stadswandeling voor ons verzorgde. Hierbij werden diverse interessante gedeeltes van Zutphen bezocht, zoals hofjes. Ook vertelde hij bijzonderheden over de stad, maar zeker ook over bijzondere plekjes. Zo vertelde hij bijvoorbeeld over de stadsmuur, waar de bewakers vroeger overheen liepen voor een rondje om de stad. Op een bepaald moment werden er vanuit het centrum huizen tegen de stadsmuur aangebouwd. Later werden die huizen soms ook tot op de stadsmuur uitgebreid. Er kwamen dan deuren in de woning, zodat de bewakers via het huis toch verder konden lopen over de stadsmuur.
Na de stadswandeling werd het tijd voor de inwendige mens. We werden door de gids afgezet bij het Volkshuis voor de lunch. Deze gelegenheid heeft een speciale achtergrond. In 1875 werd de landelijke volksbond tegen drankmisbruik opgericht, omdat er in die tijd veel alcoholmisbruik was. In 1898 werd door de volksbond het Volkshuis aan de markt in Zutphen geopend om ook zo het drankmisbruik tegen te gaan. Sinds 1898 tot nu toe wordt er namelijk nog steeds geen alcohol geschonken in het Volkshuis en sinds 2017 is het Volkshuis het enige echte Volkshuis in Nederland. De bediening wordt verzorgd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij de mens en zijn plek in de maatschappij centraal staan.
Fluisterboot
Na een prima lunch, met vooral heerlijke zelf gemaakte mosterd- en tomatensoep, hebben we een tocht van ongeveer anderhalf uur met een fluisterboot over de Berkel en de Zutphense grachten gemaakt. De fluisterboten worden voortbewogen door elektromotoren, zodat ze bijna geen geluid maken. Deze rondvaarten zijn erg in trek, want er worden jaarlijks ongeveer 30.000 mensen vervoerd. De schippers, allemaal vrijwilligers, beschikken over een vaarbewijs. Onderweg zijn we langs diverse bezienswaardigheden gevaren en gaf de schipper uitleg over wat we allemaal zagen. Maar het was ook heel interessant om te zien, dat er zo veel water binnen de bebouwde kom van Zutphen is, waar je soms het gevoel hebt, dat je ergens buitenaf bent. Omdat het zulk heerlijk weer was, werd er op diverse plaatsen door mensen gezwommen, dus het water zal behoorlijk schoon zijn. Voor onze deelnemers was het boottochtje prettig, want op het water had je toch wat minder last van de hitte met temperaturen rond de dertig graden.
Na de rondvaart hebben we nog een drankje op en terras genomen en zijn toen weer richting Oldenzaal gereden. We hebben onze dag afgesloten met een diner bij Markt19. Omdat we onze gerechten van te voren hadden doorgegeven kwam het eten kort na aankomst voor iedereen tegelijk op tafel. Het eten smaakte voortreffelijk en daarmee kwam voor ons een einde aan een heerlijke dag.