Onder begeleiding van muziekvereniging Semper Crescendo, een paashaas en vier haantjes maakten de kinderen vanaf Breedwijs een feestelijke ronde door de wijk. Er werden liedjes gezongen en hier en daar werd alvast van de takken gesnoept.
De optocht is in zijn huidige vorm niet meer aan de katholieke kerk verbonden en heeft met de organisatie vanuit Impuls een open en vrij toegankelijk karakter gekregen. De kinderen hadden op vrijdagmiddag al gezamenlijk een palmpasentak versierd. Niet meer volgens de Berghuizentraditie van taxus, met onder meer Hardenberger-paaskoeken, een bidprentje en een uitgeblazen ei, maar met ingekochte kleine varianten, die voor de kinderen gemakkelijker te dragen zijn. De dames van de haakclub hadden zelf de haantjes gebakken en voor de snoepversiering gezorgd.
‘Ik doe mee, omdat ik het nog steeds leuk vind… en lekker!’ vertelt Dylan van 8 jaar. Hij heeft zelf de chips en krakelingen aan een touwtje geregen. Ook het van oorsprong Syrische gezin Yohanna neemt met 3 kinderen deel. ‘De optocht hier lijkt op die zoals we in ons thuisland gewend zijn, alleen worden daar olijftakken gebruikt’.
Zakje snoep
Na afloop werd iedereen uitgenodigd voor een kopje koffie in Breedwijs. De winnaars van de kleurwedstrijd kregen een verrassing en voor alle kinderen lag er een zakje snoep klaar.
Voor sociaal werker Ilse Brummelhuis van Impuls is het een uitdaging om deze traditie in de wijk in stand te houden. Vanwege het teruglopende aantal deelnemende kinderen, is niet duidelijk of de optocht nog jaren bestaansrecht heeft. ‘Maar wat er is, is er nog’, aldus kartrekker André Hesselink. ‘Enkele kinderen uit de wijk, die lid zijn van het kerkkoor, nemen deel aan de optocht in de binnenstad. Maar als we met deze groep enthousiaste vrijwilligers rond de 25 deelnemers kunnen blijven, halen we het draaiboek ook volgend jaar weer uit de kast’.
De foto’s van het in elkaar knutselen van de Palmpasen vrijdagmiddag in Breedwijs zijn gemaakt door Louis Nijland.
Bekijk alle foto’s in het album op Facebook.