De hof met onder meer vlinderstruiken bloeide vorig jaar minder uitbundig dan voorgaande jaren. Kansrijk vroeg zich af hoe dat kwam en ging het gesprek aan met diverse betrokken partijen. Het bleek dat noch het IVN Oldenzaal e.o. noch de inmiddels opgeheven Stichting Park Stakenkamp destijds het onderhoud structureel hadden geregeld. Het IVN toonde aan dat haar organisatie slechts incidentele medewerking in het onderhoud had toegezegd. Van die taak heeft het IVN zich de afgelopen jaren uitstekend gekweten.
De toenmalige Stichting Park Stakenkamp beoogde in 2017 dat een vlinderhof nauwelijks onderhoud nodig had. Dat bleek in de praktijk heel anders uit te vallen. Het toegezegde onderhoudsdocument werd door deze stichting niet overlegd. Evenmin kwamen twee hoveniers en een wijkbewoner die zouden hebben toegezegd het onderhoud uit te voeren, in actie.
Tijdens de recent gevoerde gesprekken bleek dat de gemeente de waarde van de vlinderhof wel erkent. Uiteindelijk was de uitkomst dat de gemeente twee keer per jaar maait, in juli en oktober. Er zal sprake zijn van minder intensief beheer. Wouter Nijlant van de gemeente en Huub Zoontjes die de hof ontwikkelde, hebben recent een schouw uitgevoerd in de vlinderhof. Zoontjes blijft beschikbaar voor monitoring en advies. Met name bij de maaibeurten is dat belangrijk om niet op de verkeerde plekken het gras te korten. In de vlinderhof blijkt namelijk wel sprake van een flinke toename van orchideeën. Het IVN blijft op afroep beschikbaar om te helpen bij bepaalde werkzaamheden. Volgens Wouter Nijlant stelt de gemeente dat op prijs.