Na een briefing in boerderij Stakenboer gingen de boa’s in groepjes van twee – in burgerkleding – de wijk in. In hun voetspoor de boef voor deze middag, die als opdracht had in auto’s te kijken, verdachte situaties te creëren, zodanig, dat bewoners en WhatsApp teams aanslaan en de politie alarmeren. Al gauw blijkt dat vooral de mensen in de Burgemeester Essinkstraat alert zijn. Het WhatsApp team functioneert daar naar behoren. In Stakenboer zijn de wijkagenten Tom en Hannie paraat om uit te rukken en na een alarmsituatie de boef in te rekenen.
Ook preventieadviseur Iepy Roode van het Keurmerk Veilig Wonen is vanuit Stakenboer de wijk ingegaan. Hij weet alles van sloten, inbraakonveilige situaties en is een meester in het uitvoeren van babbeltrucs. Alles met het oogmerk te laten zien hoe snel je mensen overtroeft en bij hen binnen komt. Roode is verbaasd over de vele ladders achter woningen, die in de tuin zo voor het grijpen liggen. In één geval maakt hij foto’s van ladders, die op het platte dak van een schuurtje liggen. Toch zijn er ook wijkbewoners, die hun zaakjes goed voor elkaar hebben en iets meer hebben uitgegeven voor het betere hang- en sluitwerk.
’s Avonds vertelt Roode in Stakenboer aan een twintigtal bezoekers hoe belangrijk het is altijd alert te zijn. Bellen met de politie bij verdachte situaties, nooit de deur alleen achter je dichttrekken, maar goed afsluiten. Want in een filmpje laat hij zien hoe het dievengilde met een hard plastic pasje zo de deur weet te openen. De politiemensen onderstrepen met cijfers hoe zij een groot en onderscheiden werkgebied als Noordoost-Twente moeten bedienen met relatief weinig mensen. ‘Het is dan ook van groot belang dat jullie oog en oor voor de politie zijn’, benadrukt wijkagent Tom.
Al met al was er sprake van een leerzame middag en avond, opgezet door gemeente, politie, Keurmerk Veilig Wonen met ondersteuning van Kansrijk Berghuizen. Wel jammer dat het gros van de wijikbewoners het zoals zo vaak wel best vond en in de luie stoel voor de tv bleef hangen.